“Oh, you are just an assistant!”

kuva / teija.jpg
Teija Strand

Perjantai 30.6, Hyvinkää: Samaan aikaan kun kaksi aktiivista kokousavustajaa ovat matkalla lentokentälle vastaanottamaan aktiivisia kokouskansalaisia, muutama aktiivinen avustaja auttaa jo saapuneita kokousvieraita Rantasipi Sveitsissä. Tunteja aiemmin herännyt yliaktiivisuudesta kärsivä kokouskoordinaattori on tietysti paikalla harrastamassa aktiivista ajattelua. Aktiivisuus tulee saamaan myös monia muita muotoja seuraavien viiden päivän aikana. Yllättävän monia…

 

kuva / liisa.jpg
Liisa Toukonen

Aktiivinen paimentaminen oli erityisen tärkeää toimintaa Hyvinkään Young Active Citizenships – EU Meetingin aikana. Hyvinkään metsien paljon pelätyt sudet, karhut ja muut Suomen metsille tyypilliset petoeläimet pysyivät poissa tieltä ja paimentamista kaipasivatkin kädellisten sukuun kuuluvat olennot. Osa kokousvieraista tuntui käsittäneen aktiivisen kansalaisuuden varsin eriskummallisella tavalla edustaessaan Hyvinkäällä lähinnä aktiivista-aulabaari-kansalaisuutta. Onneksi suurin osa Hyvinkään metsiin perille löytäneistä vieraista osallistui kokousohjelmaan aktiivisesti, minkä lisäksi hotellissa ja lentokentällä partioi aina yhtä aktiivisia kokousavustajia.

Aktiivista asioiden selvittelyä harrastettiin Hyvinkäällä mm. kadonneen breikkaripojan metsästyksen, ministerin lahjapipon luovutushetken ja esimerkiksi tarvittavien ohjelmakopioiden lukumäärän selvittämisen muodossa – sekä tietysti aikataulumuutosten uudelleenorganisoinnin yhteydessä. Hyvä kokousavustaja on koko ajan tietoinen ihan kaikesta, varsinkin silloin kun sisällöstä vastaavat ovat jo pudonneet aktiivisista kokousrattaista ... ”Otetaanko sellainen asenne, että ei hämminkiä?” on esimerkki lauseesta, jolla kokousavustaja saattoi tarpeen tullen rauhoitella hätääntynyttä kokouskoordinaattoria.

Fyysinen kestävyys joutui Hyvinkäällä koetukselle ehkä psyykkistäkin puolta enemmän. Samalla tuli todistettua, että tukevasti seisominen on taitolaji; voimakävely ei ole mitään voimaseisonnan rinnalla! Esimerkiksi lentokentällä vietettyjen monien tuntien aktiivisen seisomisen jälkeen kokousavustajat alkoivat ikävöidä Instrumentariumin hierovia työkenkiä. Vieraiden ja muiden lentokentällä olleiden ihmisten mielenkiintoiset kysymykset, kuten ”Do you know a guy, who is Markku?”, saivat onneksi välillä veren taas kiertämään jaloissa ja pään sisällä. Markun lisäksi myös jokunen muu ystävä, salaperäinen muovipussi, erinäiset paikat ja jopa muutamat lennot olivat kateissa, mutta toivottavasti kaikki kadoksissa ollut on tähän mennessä löydetty. Seisominenkin onneksi palkittiin lopulta vilauksella The Rasmuksesta ja aina yhtä, no, vauhdikkaasta Hanoi Rocksista.

Täydellinen kokousavustaja taitaa seisomisen lisäksi tietysti myös pikajuoksun ja tanssimisen. Kun eräskin keynote speech piti saada kommentoijalle keskellä yötä, niin aktiivisen etsinnän jälkeen kokousavustaja teki uuden ennätyksen viestissä. Kun jäykähkö yleisö taas ei oikein tuntunut taipuvan nahkahousurockbändin edessä, niin estradille riensi muutama notkealanteinen esitanssija. Epäselväksi jäi, johtuivatko yleisön punehtuneet posket loppuillan kuumuudesta vai tanssijoiden notkeista lanteista…

Pitkien työpäivien aikana aktiivisinkin kokousavustaja lopulta silti hyytyi hiukan, eikä hymy enää illalla ollut niin leveä kuin aamulla. Silti kokousavustajat jaksoivat vastailla outoihinkin kysymyksiin, kuten näkeekö Helsinki-Hyvinkään matkalla lunta. Ei muuten näkynyt! Vieraiden joukossa oli iloksemme aktiivisesti Suomen luonnosta, koulutuksesta ja maamme työtilanteesta kiinnostuneita. Eräs kokousvieras taas sai hysteerisen naurukohtauksen kuunneltuaan tarinoita suomalaisista eläimistä. ”What have you done to your animals!”, totesi tämä hämmästynyt vieras kuultuaan, etteivät suomalaiset sudet ja karhut syö ihmisiä vaan esimerkiksi marjoja, jopa kädestä…

Kokousavustajan paras ystävä oli lopulta yllättävän usein rauhallisuutta ja tyyneyttä huokuva bussikuski. Monen mutkan koulimat kuskit olivat aina pienen ruokatarjoilun tai rupattelun jälkeen valmiita ohjelmanmuutokseen, vaikka tilanne olisi ollut mikä. Lentokentällä tämä aktiivinen sopeutuja odotteli myöhässä saapuvia matkustajia, juhlissa joko jalkapallosta tai jostain ihan muusta, kuten Suomen kesästä humaltuneita kokousvieraita. Eräälle kokosavustajalle aktiivinen sopeutuja kuitenkin kerran ehdotti ystävällisesti, että ”Pitäiskös neidin juoda hiukan jotain alkoholipitoista, niin saadaan jotain selvyyttä tähän?”

Poliittisten saavutusten lisäksi myös aktiivisen hamstraamisen käsite tuli määriteltyä Hyvinkäällä empiirisen aineiston valossa uudelleen, ja se lähentyi tässä prosessissa tankkaamisen käsitettä. Kokousvieraiden joukossa syntyi ennennäkemätön huiske kun lahjapipoja ryhdyttiin jakamaan. Siinä useampi ryhtyi niin aktiiviseksi, että hamstrasi pipot koko suvulle! Lentokentällä tuli myös todistettua, että matkaevääksi hamstarattu juusto säilyy huoneenlämmössä yllättävän pitkään ennen kuin muuttuu aktiiviseksi… Vaikkakin tällaisten uusien tutkimustulosten saaminen on mielenkiintoista, kokousavustajat nauttivat enemmän hotellin seisovan pöydän tuoreesta tarjonnasta, jota hyödynnettiin välillä ”varastoon” asti. Ja onneksi oli olemassa infodeskin suklaakulho, joka pelasti useammankin hetken kun herkkuvaje yllätti.

Kaiken kaikkiaan kokousavustajana oleminen oli antoisa kokemus. Uniikki pipo päässä jäämme miettimään saavutuksiamme. Olimmehan sentään kaiken koossa pitävä verkko, oikeasti. Eräs kokousvieraskin totesi ”It was nice to talk with real people”. Oikeasti!

Teija Strand & Liisa Toukonen

Kirjoittajat toimivat kokousavustajina Hyvinkään
Young Active Citizenships – EU Meetingin yhteydessä