Nuoret verkossa muuttamassa maailmaa
Nuorten virtuaaliset yhteisöt ja yhteisöllisyys ovat keskusteluttaneet nuorisotutkijoita ja päättäjiä viime vuosina Suomessa. On pohdittu muun muassa virtuaalisen nuorisotyön mahdollisuuksia, netin yhteisöllistä rakentumista ja siihen sisältyviä ongelmia. Varsin erilaisen näkökulman netin maailmaan saa nuorten azerbaidzhanilaisten kansalaisaktivistien näkökulmasta. Maan tiedotusvälineiden ollessa valtaapitävien kontrollissa, nuorten lähes ainoaksi toiminta-areenaksi jää internet, eritysesti blogit ja Facebook.
Jututtaessani lokakuussa 2010 azerbaizhanilaista Ol!-järjestöön kuuluvaa bloggeria Ali Novruzovia, tajusin kuinka eri tarkoituksiin minä ja hän käytämme Facebookia. Minulle sivusto toimii kanavana päivittää kuulumisia ja olla yhteydessä ystäviin. Ali sen sijaan käy Facebook-statuksessaan yhteiskunnallista keskustelua, rekrytoi nuoria keskustelutilaisuuksiin ja mielenilmauksiin.
Azerbaidzhanissa nuoren sukupolven internetia koskeva tietotaito on vanhempaa sukupolvea syvällisempi. Siksi valtaapitävät pääsevät harvoin käsiksi kriittisimpään yhteiskunnalliseen keskusteluun ja aktivismiin. Tästä toimii esimerkkinä Emin Millin ja Adnan Hajizaden tekemä Aasi-video ja siitä seuranneet pidätykset. Milli ja Hajizade pidätettiin heti videon ilmestyttyä heinäkuussa 2009. Pidätyksen syynä oli miesten hulinointi ravintolassa, vaikka Milli ja Hajizade sekä monet ihmisoikeusjärjestöt pitävät todellisena syynä maan hallitusta satiroivaa Aasi-videota. Tuomio ei ollut kevyt: 1,5 vuotta vankeutta.
Kun tiedustelen Ali Novruzovilta, lähtivätkö nuoret osoittamaan mieltä kadulle pidätyksen jälkeen, Ali vastaa, että kadulla oli rauhallista, sen sijaan netissä kuohui. Ol!-järjestön aktiivit toimivat nopeasti: he levittivät Aasi-videota ympäri maailmaa ja uutista siitä seuranneesta pidätyksestä. Ja pian Aasi-video ja siihen liittyvä uutinen löi läpi kansainvälisissä tiedotusvälineissä.
Ali painottaa, että tässä tapauksessa nuoret olivat nopeampia kuin valtaapitävät. Sitä paitsi mielenosoituksen järjestäminen olisi saattanut olla turhaa ja vaarallistakin. Nyt tieto räikeästä sananvapauden riistosta levisi alta aikayksikön maailmalle, ja monet ulkomaiset valtion päämiehet vaativat Azerbaidzhanin presidenttiä vapauttamaan molemmat bloggerit.
Painostus toimi. Marraskuussa 2010, miesten istuttua yli vuoden tuomiostaan, heitä koitti vapaus. Ali Novruzov pitää ulkomaisten politiikkojen painostusta tervetulleena, mutta huomauttaa samalla, että nuorten kansalaisaktivistien pidätyksestä metelöinti johti siihen, ettei esimerkiksi esimerkiksi Obaman ja Clintonin tarvinneet Ilham Aliyevin tavatessaan nostaa esille muita Azerbaidzhania koettelevia ongelmia. Ali mainitsee, että Azerbaidzhanin öljyvarojen valuminen pelkästään rikkaiden taskuihin, maata koetteleva köyhyys ja maansisäisten pakolaisten surkea asema eivät ole yhtä helppoja aiheita nostaa esille presidentti Ilham Aliyevia tavatessa.
Kirjoittaja on tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja
- Tulostettava sivu
- Lähetä kaverille