Tommi Hoikkala (s.1953), Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja, kaksoisdosentti, ei byrokraatti. Monien nuoria koskevien tutkimusaiheiden kautta päätynyt nuorisotyön, kansalaistoiminnan ja sukupolvien tutkijaksi. Venyvän nuoruuden asiantuntija. Pitkänmatkan juoksija.

7.12.06

Kuoleman suudelma

Elämäntyylilehti miehille? Sillä saralla viimeisin yrittäjä on Veli-lehti, joka on eräänlainen Trendi-lehti nuorille miehille. Siis alle 24-vuotiaille, mutta yli 14-vuotiaille (?). Salasuon Mikko kutsuu sitä nuorten miesten Imageksi. Hohhoijaa.

Millaisen tulevaisuuden voi veikata Velille (ei siis Vellille)? Kaikki yritelmät viimeksi kuluneiden kahdeksan vuoden sisällä saada miesten elämäntyylilehti kannattamaan Suomessa ovat menneet mönkään. MG (Miesten Gloria), Slitz, Men's Health (på finska), SK Mies (Suomen Kuivalehti Mies), nämä kaikki ovat kaatuneet. En jaksa uskoa Veliinkään. Suomalainen (nuori)mies ei ole sillä tavalla siviloitunut, että moinen tuote eläisi pysyvästi aikakausilehtien markkinoilla. Eivätkä naiset jaksa lukea kampaamossa/parturissa Velin tyyppistä journalismia. Sitä paitsi neomarxilaisittain voisi väittää, että nuoret miehet ovat niin köyhiä, etteivät heidän varansa riitä elämäntyylikikkailulehtien ostamiseen.

Mutta antakaa Sedän neuvoa. (Ja setä ei tässä tarkoita Valvomon Setää "joka tahtoo tanssia".) Älkää pyytäkö minulta kolumnia. Minulla on nimittäin ollut kytkös sekä Men's Healthiin että SK Mies -lehteen. Men's Healthiin kirjotin kolumneja. Osallistuin SK Miehen kustantajan järjestämään aivoriihipölötykseen lehden suunnitteluvaiheessa. Johtopäätös: varma sauma saada lehtensä kumoon on pyytää Hoikkala mukaan. Hypoteesi on verifioitu aiemminkin. Kirjoitin ensimmäisen virallisen lehtikolumnini vuonna 1981 vasemmistolaiseen Näköpiiri-lehteen. Se oli takasivun viimeinen artikkeli. Sen jälkeen lehti ei ilmestynyt. 1990-luvulla, lienee vuonna 1991, kirjoitin kourallisen kolumneja Uuteen Suomeen. Nurin meni sekin.

Seuraavaksi kirjoitin Annaan 1992. Tuo julkaisu tosin jatkaa vielä eloaan. Mutta se olikin vain neljän kolumnin kokeilu. Graafikko ei pitänyt meikäläisen naamasta tai päälaesta. Palstan päässä oleva kuva päästäni oli katkaistu otsan kohdalta, heti kulmakarvojen jälkeen. Vasta omaksuttu silloinen kalju-look ei purrut siihen graafikkoon. Ehkä hän oli sukua sille parturittarelle, jonka yritin saada keväällä 1984 ajelemaan pääni klaniksi. Ajattelin tyylitellä ilmavan mieskampauksen neuvoin, siis miljoona vuotta ennen kuin klanista tuli trenditukka ilman epäilyttäviä poliittisia konnotaatioita. Neiti mittaili päätäni ja lausui peilin kautta: ei kannata tuolla pään muodolla.

Annan jälkeen kirjoitin Katso-lehteen. Silloin Katso oli vielä kunniakas TV- ja radiolehti. Kirjoitin kaksi vuotta siihen saakka, kun kustantaja heitti silloisen päätoimittajan pihalle. Mukana meni silloinen kolumnistikunta.

Nykyään Katso on Allerin kustantama, Heli Kettunen on mediakortin mukaan päätoimittaja. Tämä ploki ei ilmesty siinä foorumissa. Pitäisikö tarjota, jos vaikka menisi kumoon sekin laatujulkaisu? Men's Health on jo raportoitu, sinne kirjoittelin vuosituhannen taitteessa. Suomen Kuivalehteen skribailin vuodet 2002 ja 2003.

Setä neuvoo Veliä siksi, että lehden tuoreessa numerossa on iso juttu aktivismista. Olen tullut jopa haastatelluksi, josta kiitos. Vielä suurempi kiitos siitä, että Veli on harvoja julkaisuja, jossa puffataan vastikään valmistunutta Mikko Salasuon toimittamaa Smash ASEM - Kansalaistarkkailu metodina ja pohdiskelun pontimena -verkkojulkaisua. Rakas lukija, pysy ajassa ja ohjaudu seuraavaksi sen tekstin pariin. Setä suosittelee. Tyylillä (?).

Kommentoi kirjoitusta Kommentin keskustelupalstalla