Neulegraffitit ja neule-estetiikka

Minä väitän nähneeni ihkaoikean neulegraffitin Pieksämäen rautatieasemalla ja pian tunnistaneenikin sen sellaiseksi. Seuraan kaikenlaista tiedonvälitystä toisella silmällä ja korvalla ja juuri pari päivää aiemmin olin hämärästi tiedostanut ensimmäistä kertaa neulegraffitien olemassaolon. Ja eipä aikaakaan niin pääsin jakamaan tietoni kahden oppivaisen ja maailmaan avoimesti suhtautuvan lapsosen kanssa, jotka sattuivat olemaan juna-asemalla kanssani, odottamassa kotiin vievää junaa. Neulegraffiteista lisätietoja täällä.

Kyse on siis tällaisesta pehmeänvärikkäästä elämänotteesta, jolla ilahdutetaan teknokraattisen kilpailuyhteiskunnan asukkeja ja ehkäpä muistutetaan jostakin muusta kuin nasdaqeista ja vuittoneista tai laman kangistavasta vaikutuksesta. Neuleharrastus ylipäätään elää vahvaa nousua Suomessa. Se näkyy käsityölehtien tilausluvuissa, lankavaihtoehtojen määrässä, kirjavalikoimissa ja neuleblogeissa. Käsin tekemisellä ja käytännön tekemisellä on merkitystä ihmisen ajattelulle, ongelmanratkaisutaidoille ja hyvinvoinnille, toisin kuin virtuaalimaailmassa elämisellä, polemisoi Jaana Venkula.

Välillä ollaan huolissaan käsin tekemisen ja käsityötaitojen katoamisesta, mutta nyt ainakin näyttää valoisalta. Uuden nuorisobarometrin mukaan käsitöiden harrastaminen kuuluu nuorten yleisimpien harrastusten joukkoon. Tytöistä 23 % ja pojista 19 % vastasi harrastavansa käsitöitä. Kysymyksessä esitettiin seuraavia esimerkkejä käsityöharrastuksista: tuunaus, pienoismallit, virkkaaminen ja nikkarointi. Tuunaushommissa korostuu vielä kierrättämisen, säästämisen ja ideoinnin ilo. Luovaa ongelmanratkaisua parhaimmillaan. Jo aiemmin Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksessa 2002 (Hanifi 2005, 127) huomattiin käsityöharrastuksen trendinomainen nousu, erityisesti miesten kohdalla. Pipoja virkkaavat pojat luetaankin tätä nykyä normaalien joukkoon.

Neulomisella on samankaltaisia vaikutuksia kuin tummalla suklaalla; se rentouttaa, antaa materiaalituntua, mielihyvää, sitä on pakko saada. Neulominen ei kylläkään lihota, kuten suklaa. Neulominen vetoaa vahvasti myös kauneuden janoon: neulomalla tehdään arjen estetiikkaa. Joulun alla oma neulontahulluuteni tuntui erittäin sopivalta hulluuden muodolta ja tuotti monenlaista pakettiin pantavaa isälle, äidille, siskolle, tyttärelle ja anopillekin. Ikäviltä sivuvaikutuksilta välttyy, jos pitää neulomisen kohtuullisissa rajoissa. Parikymppisenä intoonnuin kutomaan ihastukselleni villapuseroa siihen malliin, että totaalinen ylävartalon kramppi teki hengittämisestä tuskallista. Toipumiseen meni useampikin viikko, jollei kuukausi. Ah, nuoruus ja hulluus…

Mirja Määttä

Kirjoottaja assuu ja rätnäelöö Savon syvämmessä penikoitten ja nuorten immeisten assiijjain hoitelua Suomenmuassa.

Luettavaa

Sami Myllyniemi: Taidekohtia. Nuorisobarometri 2009. Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, julkaisuja 97 & Nuorisoasiain neuvottelukunta & Opetusministeriö. ISBN 978-952-5464-59-7, 205 sivua, nidottu.