Muuta maailmaa – tee räppi!

Räpillä – ja YouTubella – voi muuttaa maailmaa, tai ainakin ravistella sitä. Näin teki Iso-Britanniaa tänä keväänä kohahduttanut Andrew Lansley -räp.

Kyseinen Andrew Lansley on David Cameronin hallituksen ministeri, jonka tehtävänä on ollut uudistaa Britannian terveydenhoitojärjestelmää. Vuonna 1948 perustettu National Health Service eli NHS muistuttaa meidän terveyskeskusjärjestelmäämme siinä, ettei siihen olla ikinä tyytyväisiä, mutta kaikki voivat kuvitella, mitä tapahtuisi ilman julkista terveydenhuoltoa. Jopa taannoinen pääministeri Margaret Thatcher, joka yksityisti lähes kaiken minkä pystyi, lausui 1983 ikimuistoiset sanat:

The National Health Service is safe in our hands.

Ministeri Lansleyn käsissä NHS ei kuitenkaan ole enää ollut turvassa, vaan järjestelmään on muun muassa haluttu tuoda lisää markkinatalouden henkeä ja kilpailutusta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan järjestelmä rapautuisi näiden uudistusten seurauksena, ja ihmisillä olisi entistä epätasa-arvoisemmat mahdollisuudet terveydenhuoltoon. Uudistus oli linjattu terveysministeriön vakuuttavasti nimetyssä asiakirjassa Oikeudenmukaisuus ja laadukkuus: NHS:n vapauttaminen (Equity and Excellence: Liberating the NHS), joka oli toki vapaasti luettavissa, mutta tuskin mikään bestseller.

22-vuotias rappari Sean Donnelly, arkiselta ammatiltaan roskakuski ja taiteilijanimeltään MC NxtGen kuitenkin luki sen. Hän oli huolissaan terveydenhuollossa työskentelevien läheistensä työpaikoista ja teki lukemastaan laulun:

Tein laulun sanat itse, menin nettiin, tein vähän tutkimusta ja koostin kappaleen yhteen kuin palapelin ja tein siitä hauskan. Ja sitten se vain levisi.

Toden totta levisi. Hän sai terveydenalan ammattijärjestöltä, Unisonilta, tukea videon tekemiseen, latasi sen YouTubeen ja tuloksena oli hitti, jota ilmestyttyään maaliskuussa klikattiin kolmen päivän aikana 33 000 kertaa ja jota toukokuun lopulla on klikattu yli 386 000 kertaa. Video on levinnyt sähköpostin ja sosiaalisen median välityksellä kymmenille miljoonille. Tarttuvassa kertosäkeessä lauletaan:

Andrew Lansley, greedy! Andrew Lansley, tosser! The NHS is not for sale, you grey-haired manky codger!

Eli vapaasti käännettynä – ja nyt anteeksi alatyyli:

Andrew Lansley, ahne! Andrew Lansley, runkkari! NHS ei ole kaupan, senkin harmaapäinen, törkyinen käppänä!

Rankkaa tekstiä virassa istuvasta ministeristä, mutta vielä rankempaa oli tarkkanäköinen analyysi uudistuksen hengestä ja mahdollisista vaikutuksista. Julkisuudessa Lansley väisteli kritiikkiä, mutta lupasi olla yksityistämättä NHS:ää ja kertoi olevansa vaikuttunut siitä, että joku pystyy kääntämään hallituksen asiakirjan räpiksi.

MC NxtGen ei haastattelujen mukaan pidä itseään poliittisena, mutta tässä asiassa hän ”vain halusi tehdä jotain”. Kuitenkin hän näkee räpin uutena politiikan tekemisen tapana ja välineenä lisätä erityisesti nuorten ymmärrystä politiikasta, jossa tehdään myös heidän tulevaisuuteensa liittyviä päätöksiä. Konservatiivien uudistushaluja ei välttämättä torpata kerralla, mutta nuori MC NxtGen:n ansiosta Britanniassa on tuskin ketään, joka ei tietäisi NHS:n uudistuksesta ja sen vaaroista, eikä tämä ole jäänyt hallitukselta huomaamatta. Terveydenhoitoalan työntekijöille kyseinen räppi on lähes kansallislaulun asemassa.

Miksi MC NxtGen:stä ja Andrew Lansley -räpistä sitten tuli ilmiö? Monet palat loksahtavat siinä kohdalleen: ajankohtainen, suurinta osaa kansasta koskettava aihe, mahdollisuus pilkata valtaapitäviä, ammattiliiton taustatuki ja tietenkin itse räppi, joka oli sekä hauska että asiantunteva. Menestystä on kasvattanut myös media, joka on korostanut Daavid vastaan Goljat -asetelmaa: työväenluokkainen nuori haluaa vilpittömästi vaikuttaa asioihin ja ilmaista suuttumuksensa konservatiiviministerille. Mutta menestyksessä on kyse myös nuoruudesta ja siitä, että nimenomaan nuoria puhuttelemaan pyrkivä kappale pystyy sähköisen median kautta tavoittamaan paljon nuoria suuremman yleisön ja puhuttelemaan heitä. Tähän ei Guardianin artikkelilla, terveydenhoitoalan ammattijärjestön tiedotteella tai nuorisotutkimuksellisella pamfletilla olisi pystytty.

Mutta nyt kaikki yhdessä: Andrew Lansley, greedy! Andrew Lansley, tosser…

Sanna Aaltonen
Kirjoittaja on VTT ja Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija, jonka tutkimusalaa ovat tukea tarvitsevien nuorten elämänkulku ja ylisukupolvisuus.