Mopoilu on kivaa jos osaa ajaa

mopo.jpg / mopo.jpg
Tuunauskilpailuun lähetetty mopokaunotar.

Omana kouluaikanani Helsingissä mopoja ei kaupungissa juuri näkynyt. Jollain espoolaisella saattoi olla piikki tai tossumopo, mutta sitä pidettiin hiukan junttimaisena.
Kun rekisteröityjä mopoja oli Suomessa vuosikymmenen alussa noin 100 000, on niitä nyt yli 200 000. Omassa kaupunginosassani Länsi-Helsingissä koulun pihalla on parkissa enemmän skoottereita kuin polkupyöriä.

Väitän, että nuorten parissa uutta nousua elävä mopokulttuuri mahdollistaa kivan harrastuksen kavereiden kanssa. Se on kuitenkin vaaraksi kaikille – niin mopoilijoille kuin muille kaduilla liikkujillekin – niin kauan kuin nuoret eivät osaa mopojaan ajaa.

Yleisen virittely- ja kaahailukulttuurin lisäksi iso syy lisääntyviin vaaratilanteisiin ja onnettomuuksiin ovat nykyiset vaatimukset mopon ajoluvan saamiseksi. Tähän mennessä mopokortin on saanut suorittamalla teoriakokeen hyväksytysti. Kyllä. Siis metriäkään ei ole tarvinnut ajaa osoittaakseen osaavansa liikkua liikenteessä, oikeiden ihmisen seassa. Ensi vuoden alusta onneksi saadaan voimaan uudistus, jolla ajokoe tulee pakolliseksi. Ei voi kuin todeta tulleensa valitus- ja päivittelyikään. Mutta kyllä minua kauhistuttaa 2-vuotiaan nassikan kanssa kulkiessani, kun leikkipuistossa vastaan tulee mopo. Ja mopo tulee vastaan jalkakäytävällä, suojatiellä ja puiston hiekkatiellä. Mopoilijat kun oikaisevat mukavasti sieltä mistä pääsevät – miksi ryhmittyä kun kevyen liikenteen väyliä pitkin pääsee mukavammin. Eikä liikennevaloistakaan ole niin väliä.

Työpaikkani Nuorten Akatemia muuten on puuttunut ongelmaan yhdessä Ajoneuvohallintokeskus Aken kanssa. Viime keväänä järjestimme Tuunaa mopo -kilpailun, jossa mageimman ei-viritetyn menopelin omistaja sai omaan tyyliinsä tuunatut ajovarusteet. Pidimme myös kouluissa draamatyöpajoja teemalla Ei vauhti vaan tyyli. Vieraililjoita ei voi enää tilata, mutta aiheeseen liittyvät materiaalit ovat yhä kaikkien käytettävissä Nuorten Akatemian sivuilla. Lisää mopovinkkejä Liikenneturvan, Nuorten Akatemian Note-nettipalvelusta ja Aken sivuilta.

Mopokorttiuudistusta odotellessa toivon, että jälkikasvulleen mopoja ostavat vanhemmat pitävät huolta, että nuoret osaavat liikennesäännöt ja ymmärtävät niiden merkityksen. Koska mopoilu on hauskaa!

Minna Ahola


Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Nuorten Akatemiassa.