Neljä fantasiakirjaa keijuista

Eoin Colfer: Artemis Fowl. WSOY, 2001.
Melissa Marr: Ilki Ihana. WSOY, 2008.
Brandon Mull: Myyttihovi. WSOY, 2010.
Michelle Harrison: 13 lahjaa. Tammi, 2011.

Nämä neljä keijuista kertovaa nuortenkirjaa ovat jokainen oman sarjansa aloitus. Artemis Fowl -kirjoja on suomennettu jo kahdeksan, kun taas uusimman, 13 lahjaa -kirjan jatkon suomentamisesta ei ole vielä tietoa. Kirjojen keijuista voit lukea tarkemmin täältä.

Artemis Fowl

12-vuotiaalla lapsinerolla, Artemis Fowlilla on suunnitelma. Hän aikoo kidnapata keijun ja pyytää tästä kultaa lunnaina. Artemis on vapaa toteuttamaan suunnitelmiaan, sillä hänen isänsä on kadonnut ja äiti taas on vakavasti sairas. Palvelijansa ja henkivartijansa Butlerin kanssa Artemis päättää palauttaa perheensä rahat.

Artemis Fowl saa käsiinsä keijujen Kirjan ja ratkaisee keijujen kielen arvoituksen. Hän punoo juonen, jonka seurauksena keijujen agentti, Holly Short -niminen maahinen jää hänen vangikseen. Jossain vaiheessa Artemista alkaa kuitenkin kaduttaa keijun vangitseminen, sillä poika ei arvannut keijujen olevan niin inhimillisiä. Lopulta Artemis palauttaa Hollylle puolet kullasta maksuksi siitä, että keiju parantaa hänen äitinsä, vaikka sen jälkeen Artemiksen on jälleen huolehdittava rikosten punomisen lisäksi myös arkisista asioista, kuten koulunkäynnistä.

Ilki Ihana

Lukioikäisen Aislinn-tytön elämää varjostaa salaisuus. Hän on aina nähnyt keijuja, kuten äitinsä ja isoäitinsäkin, vaikka vuosien harjoittelun avulla tyttö onkin oppinut salaamaan asian. Keijujen kesän kuningas, Keenan, on kuitenkin iskenyt silmänsä tyttöön ja päättänyt saada tämän puolisokseen. Keenanin äiti, talven kuningatar on nimittäin huijannut poikansa sopimukseen, joka on kahlinnut kesän voimat. Talven yliote heijastuu myös ihmisten maailmaan. Kesän kuninkaan on löydettävä oikea ihmisnainen puolisokseen ennen kuin talvi voittaa lopullisesti.

Aislinn on kuitenkin asiasta toista mieltä. Hänen suhteensa ystäväänsä Sethiin näyttää kääntyvän uuteen jännittävään suuntaan, ja mummin vuosien varoitukset keijuista ovat syvällä tytön mielessä. Toisaalta Keenanin voima on vahva, ja keiju tarjoaa kaiken lisäksi mahdollisuutta auttaa talven rasittamaa maailmaa. Kirjan loppu on kuitenkin kaikkea muuta kuin arvattava. Aislinn nimittäin suostuu lopulta Keenanin vaimoksi, mutta omilla ehdoillaan. Hän pitää kiinni ihmismaailmasta, koulusta ja poikaystävästään ja suostuu toimimaan kuningattarena kuin se olisi hänen työpaikkansa.

Myyttihovi

Teini-ikäiset sisarukset, Seth ja Kendra joutuvat isovanhempiensa luokse lomalle, vaikka eivät oikeastaan edes tunne näitä. Perillä nuoret huomaavat, että mummia ei näy missään ja ukilla on outoja sääntöjä. Seth ei tottele sääntöjä ja löytää metsästä pelottavan, kahlitun noidan. Kun nuoret ratkaisevat ukilta saamansa arvoituksen, tämä paljastaa heille, että maatila on Myyttihovi-nimisen myyttisten olentojen suojelualueen laidalla. Alueella asuu mystisiä ja vaarallisiakin olentoja, joita on tuotu sinne ympäri maailmaa.

Juhannusyönä Seth on jälleen tottelematon ja päästää taloon sisälle pahoja voimia. Kaikki aikuiset katoavat ja nuoret jäävät yksin. Onneksi mummin onnistuu viestittää heille, että hänet on muutettu kanaksi, ja nuoret tekevät metsän noidan kanssa vaihtokaupat. Noita muuttaa mummin jälleen ihmiseksi, mutta vapautuu samalla itse. Sen seurauksena koko perhe joutuu pulaan. Kendra keksii pyytää apua Keijukaiskuningattarelta ja tämä auttaakin yllättäen tyttöä. Keijut lähtevät Kendran johtamana sotaan, joka pelastaa Myyttihovin.

13 lahjaa

Keijut aiheuttavat Tanyalle kaikenlaista harmia, sillä ne kiusaavat häntä ja tekevät kepposia. Tanyan vanhemmat ovat tytöstä jo kovin huolissaan, sillä he eivät näe keijuja toisin kuin Tanya. Lisäksi keijujen temput ovat tulleet entistäkin häijymmiksi. Tanya lähetetään lomalle isoäitinsä luokse, vaikka tämä ei näytä haluavan tyttöä sinne.

Ystävänsä Fabianin kanssa Tanya yrittää ratkaista vanhaa katoamistapausta, jossa nuori tyttö hävisi metsään. Tanya ja Fabian tapaavat metsässä tytön, joka paljastuu kadonneeksi Morwennaksi. Tyttö ei ole vanhentunut ollenkaan. Kun Tanya yrittää pelastaa tytön, hän saa kuulla, että Morwennan ja Tanyan isoäidin piti aikoinaan karata yhdessä keijujen maahan. Tanyan isoäiti ei kuitenkaan pitänyt lupaustaan. Koska sopimus on rikottu, aikoo Morwenna vaihtaa paikkaa Tanyan kanssa ja palata takaisin ihmisten maahan, kun taas Tanya joutuisi keijujen luokse. Tämä on myös syy, miksi mummi ei halunnut Tanyaa luokseen. Viime hetkellä Tanya pelastuu ja ymmärtää tapahtumien jälkeen sekä keijuja että isoäitiään paremmin.

Marja-Leena Liipo
Kirjoittaja on copywriter sekä suomen kielen ja yleisen kirjallisuustieteen opiskelija.