Kahvia Nicaraguasta

Sofia Laine, Raisa Kyllikki Karjalainen: Kahvin hinta – kertomuksia nicaragualaisista kahvintuottajista (Tammi 2006)  

Kahvin hinta kertoo todentuntuisesti Nicaraguan kahvinviljelijöistä. Kirjan alussa tarkastellaan kahvin pienviljelijöitä, jotka kuuluvat reilunkaupan tuottajiin ja kirjan lopussa kerrotaan kahvin suurviljelystä. Mielestäni kirjan olisi voinut jakaa puoliksi aiheiden kesken. Reilun kaupan pienviljelystä kerrotaan hyvin ja tarkasti, mutta suurviljelyn kuvaaminen jää suppeaksi.  Kirjaan on laitettu mukavasti kuvia ja kuvat konkretisoivat kerrottua tarinaa. Lukijan ei itse tarvitse kuvitella miltä köyhä nicaragualainen viljelijä näyttää.
 
Teoksen alussa oleva läpileikkaus nicaragualaiseen kahvinviljelyyn on onnistunut. Se kertoo karkeasti kahvinviljelystä 1960-luvulta 2000-luvulle. Siinä selviää, kuinka tärkeää kahvin viljely on Nicaragualle, ja miten kahvintuottajavaltiot ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.
                     
Kahvin pienviljelystä kerrotaan 104-vuotiaan Don Juan Cantillanon poikien perheiden myötä. Manuel ja Miriam sekä Vilma ja Herberto viljelevät kahvia noin yhden hehtaarin alueella San Buenaventuran kylässä. Molemmat kuuluvat osuuskuntaan, joka tuottaa reilunkaupan kahvia. Osuuskunta auttaa viljelijöiden perheitä rahallisesti esimerkiksi koulustipendeillä ja myöntämällä pieniä lainoja. Heistä kerrotaan paljon ja tarkasti; lukija saa selkeän kuvan heidän kovasta arjestaan. Kerronta on todella monipuolista naisten osalta; se haukkaa aika ison osan kirjasta. On hyvä, että mukaan on otettu toinenkin pienviljelijä perhe Juan Mora ja Esmeralda Martinez. Sillä saadaan laajempi kuva pienviljelystä lukijalle.
 
Kirjan toinen puoli kertoo nicaragualaisen kahvin suurviljelystä viljelijöiden ja kahvin poimijoiden kautta. Vivian Orozco ja Jose Esteban Callejas ovat kahvin suurviljelijöitä. Molemmat viljelijät yrittävät huolehtia työntekijöistään parhaansa mukaan, mutta se ei ole helppoa, koska kahvista maksetaan vain vähän. Sydäntä oikein kivistää, kun lukee kausityöläisten oloista. Miltä tuntuisi tehdä töitä 10–12 tuntia, ja päivän ansioksi tulisi noin 30 córdobaa (1,5 euroa)! Miltä tuntuisi nukkua samassa huoneessa kymmenen muun ihmisen kanssa puisilla lavereilla muurahaisten purtavana? 10-vuotias Noel on yksi niistä, joille tämä on arkipäivää.
 
Teos on kokonaisuudessaan hyvin onnistunut, ja suorat lainaukset viljelijöiden ja poimijoiden suusta elävöittävät tekstiä sopivasti. Mielestäni kirjaan olisi voinut lisätä joitakin tilastoja ja taulukoita, jotta lukija saisi paremmin kiinni lukemastaan: esimerkiksi kahvin markkinahinta taulukoituna neljännesvuosittain olisi kiinnostava taustatieto. Kirja ei mielestäni syyllistä lukijaansa, eikä työntekijöiden tilanteesta revitä turhaa dramatiikkaa. Ainoastaan kerrotaan totuus kahvin viljelystä. Suosittelisin kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kahvinsa alkuperästä, reilunkaupan toiminnasta tai Nicaraguasta.
 
Alejandro Ylönen
Kirjoittaja on 20-vuotias liiketalouden opiskelija.