Valitse vege -kampanja hyvinvoinnin asialla

Muistan varmaan ikuisesti sen kuinka lukiolaisena yritin saada koulukeskuksemme keittiöstä kasvisruokaa. Keittiöhenkilökunta vaati saada nähdä lääkärintodistuksen, joka oli ehtona kasvisruoan saamiselle. Heillä ei kuulemma ollut resursseja tehdä kasvisruokaa vain yhdelle oppilaalle, mihin ihmettelin, että lääkärintodistuksen ansiostako sitten olisi ja olisiko parempi, etten söisi muuta kuin näkkileipää?

Lopulta kasvisruokailu järjestyi läheisen ala-asteen ruokalassa, jonne oli 10 minuutin kävelymatka. Siellä työskenteli keittäjä, joka sympatiseerasi kasvisruokailijoita ja valmisti vain lukiolaisia varten kasvisruoan. Oikeastaan minun lisäkseni vain yksi vaihto-oppilas oli kasvisruokailijana hetken aikaa, joten sain todella yksilöllistä palvelua, minkä toteutumista edelleen ihmettelen.

Yksilöllisiin ja poikkeaviin toiveisiin suhtaudutaan silti yleensä karsastaen. Tämän oppii tuntemaan viimeistään armeijassa. On väärin yrittää tehdä poikkeavia valintoja, vaikka ne älyllisesti perusteltuina vaikuttaisivatkin oikeilta. Poikkeus pilaa ilmapiirin. Toisaalta siinä on jotain epäilyttävää. Mehän koko ajan painotamme yksilöllisiä valintoja niin harrastusten, vaatteiden, TV-ohjelmien kuin kännykkämerkin osalta. Miten vaatimuksemme ruokavalion koostumuksesta voivat olla sen erilaisempia kuin muunkaan kulutuksen?

Kasvisruoan valinta ei olekaan vain ruoan valitsemista, minkä havaitsi jo silloin koulun ruokalassa. Kirjan Kasvissyöjäksi – miksi ja miten kirjoittajan mukaan kasvisruoka ei ole vain ruokaa. Se on samalla arvovalinta, jota muut saavat ilmeisesti arvostella mielensä mukaisesti. Tämän oikeuttaa se, ettei suomalaisessa kulttuurissa ruokaa ole tapana valita arvomaailman mukaisesti. Meillä ei ole ruokaan liittyviä todellisia arvoja, joten emme suvaitse niitä keneltäkään meidän heimoomme kuuluvalta.

Nuorison moraalikrapulaan on joka tapauksessa nyt vastattu. Kasvisruokailusta tahdotaan koko kansan kulttuuria, jonka ei tarvitse olla vain arvopohjaista. Valitse vege-kampanja kysyykin, onko meillä kohta enää varaa valita mitä ruoka-aineita syömme. Vaikka tässä vaiheessa kampanja kehottaa ihmisiä arvopohjaisesti valitsemaan vegen, on hyvin mahdollista, ettei tätä valintaa meillä tulevaisuudessa ole. Jos kehitys tuo tullessaan pahenevan ilmastonmuutoksen, laajenevan nälänhädän tai hupenevat energiavarat, meille ei välttämättä jää muuta vaihtoehtoa kuin valita vege, jos edes sitäkään.

Entä jos suhteutamme vegen valinnan niihin valintoihin, joita ihmiset tekevät kolmansissa maissa päivittäin? Lukuisat maailman äidit miettivät kuka lapsista saa tänään ruokaa tai kuka lähetetään tänään kerjäämään. Näin huomaamme oikeastaan tekevämme ruokavalintoja hyvinvoinnin ja hyvinvoinnin välillä. Valitsemalla vegen lihan sijasta emme todellisuudessa muuta elämämme laatua millään olennaisella tavalla, mutta pystymme vähentämään aiheuttamaamme ympäristökuormaa.

Entä kuulostaako vege pakolliselta pahalta, ei mielestäni. Ihmettelen nimittäin usein, eivätkö ihmiset todella tiedä kuinka hyviä kasvisruokia on olemassa. Ovatko valmispitsat, maksalaatikko tai makaronilaatikko todella niin hyviä, ettei niistä voisi luopua edes hetkeksi. Tilalle saisi pastaa sienitomaatti-kastikkeessa, kanttarelli-kaurakermakastiketta, linssisalaattia tai falafelia pitaleivällä. Itselleni vegen valinta ei tästä syystä tunnu pakolta, vaan ainutlaatuiselta mahdollisuudelta syödä hyvin ja nautinnollisesti.

Tinkimättä omasta mukavuudesta voi tehdä merkittäviä valintoja, jotka parantavat ympäristön tilaa ja hyvinvointia. Olemme etuoikeutettuja, kun yleensä saamme valita mitä syömme. Maailma odottaa meidän toimivan yhteisen hyvän puolesta.

Kaj Loman
Valitse vege -kampanjan projektikoordinaattori