Southern rock

Olen kiinnostunut yleensäkin erilaisista rocktyyleistä, joihin kuuluu southern rock. Nuorten musiikinkuuntelu kuuluu nuorisotutkimukseen ja samalla nuorisotutkijoita kiinnostanee, mitä mieltä, Tommi Hoikkalaa lainaten, ”Suomen nuorin nuorisotutkija” on musiikista. Seuraavassa esittelen siis southern rockin.

Southern rock on eräänlainen rockin tyylisuunta, joka on syntynyt eteläisissä USA:n osavaltioissa. Southern rock on saanut vahvasti vaikutteita rock and rollista, countrysta ja bluesista. Se on keskittynyt yleensä sähkökitaroihin ja laulun sanoihin. Southern rockin tyypillisiä soittimia ovat sähkö- ja liukukitara, rummut, basso ja piano. Rock-musiikin alkuperä suurimmilta osin on peräisin ”syvältä etelästä” (Deep South), koska sieltä saapuivat esim. Elvis, Little Richard ja Jerry Lee Lewis. Southern rock kehittyi 1960–1970-luvun välillä.

Southern rock saavutti huippunsa 1970-luvulla, kun The Allman Brothers Band Maconista, Georgiasta teki kansainvälisen debyytin 1969, kun he toivat blues-rock-soundin, johon oli sekoitettu jazzia, klassista ja kevyempää folkia ja countrya eteläisen musiikin tunteella. He saivat useita seuraajia, joista useat ovat nykyään tunnettuja nimiä kuten Lynyrd Skynyrd, The Fabulous Thunderbirds ja Steve Earle.

1980-luvulla Southern rockin suosio kasvoi pohjoisempaan Amerikkaan ja jopa Australiaan, josta AC/DC kiinnostui ja tuli Amerikkaan, mutta tyyli muuttui raskaaseen hard rockiin. 1980-luvun alussa The Allman Brothers ja Lynyrd Skynyrd molemmat hajosivat, koska Capricorn Records -levy-yhtiö joutui konkurssiin, suurin osa southern rockista sotkeutui perusteellisesti arena rockiin. Useat selvinneistä southern rock -yhtyeistä alentuivat sivutöihin tai uskonnollisiin tapahtumiin.

1990-luvun kuluessa The Allman Brothers palasivat uudella kokoonpanolla, ja he aloittivat kiertueet ja levytykset, mutta palatessaan he saivat jam band - maineen. Classic rock -radiokanavat alkoivat soittaa 1970-luvun southern rock -kappaleita ja Phil Walden nosti Capricorn Recordsin takaisin alalle konkurssin jälkeen. Southern rock oli taas ihmisten suosiossa, ja alalle ilmestyi jälleen uusia nimiä kuin tyhjästä.

Jotkin etelästä saapuneet yhtyeet kuten tunnettu R.E.M. Georgiasta, heidän kappaleensa sisälsivät southern rockin peruspiirteitä, mutta heidän musiikkiaan ei yhdistetty southern rockiin.

2000-luku – Southern rockin uusi tuleminen

2000-luvullakin tuli uusia kasvoja alalle, kuten Kid Rock. Hän vaihtoi hard metal räpistä country-tyyliseen southern-musiikkiin. Hän käytti albumiaan ’Cocky’ muutoksessa, ja hänen kaksi seuraavaa albumiaan luokiteltiin saman tien southern musiikiksi. Lynyrd Skynyrd oli hänen esikuvansa, joten hän teki useita Lynyrd Skynyrdin coveria. Lynyrd Skynyrd jopa esiintyi Kid Rockin albumilla ’Live’, kun hän teki coverin biisistä Free Bird.

Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd on Alabamasta kotoisin oleva yhtye, jota pidetään southern rockin suurimpana nimenä. He käyttivät paljon enemmän alkoholia kuin muut yhtyeet, joten he tulivat myös siten tunnetuiksi. Bändi on perustettiin 1964, kun Ronnie Van Zant (laulu), Allen Collins ja Gary Rossington (kitara), Larry Junstrom (basso) ja Bob Burns (rummut) perustivat bändin ”My Backyard” Floridassa. Heidän esikuviaan olivat Free, The Yardbirds, The Rolling Stones ja The Beatles. Vuonna 1968 My Backyard voitti paikallisen ’bändien taiston’ ja siitä lähtien he vetivät pikkukeikkoja lähiseuduilla.

1970 yhtye otti Billy Powellin kosketinsoittajaksi ja Van Zant mietti yhtyeelle uutta nimeä. Vaihtoehtoina oli ’One Percent’ ja ’The Noble Five’, mutta hän päätyi heidän liikunnanopettajansa nimiväännökseen Leonard Skinner ~ Lynyrd Skynyrd.

Lynyrd Skynyrdin huippuvuodet olivat 1973–1977, jolloin MCA Records palkkasi Lynyrd Skynyrdin ja he tekivät kappaleen Free Bird (http://youtube.com/watch?v=mioGewkWVdo), josta tuli Billboard Hot 100 -listan 19. Heidän suosituin biisinsä Sweet Home Alabama (http://youtube.com/watch?v=IwWUOmk7wO0) oli listojen 8. elokuussa 1974. Kappale tehtiin humoristiseksi vastineeksi Neil Youngin kappaleelle Southern Man, joka kuvaa etelävaltioiden asukkaita punaniskoiksi
(Well I heard mister Young sing about her. Well, I heard ole Neil put her down. Well, I hope Neil Young will remember. A Southern man don’t need him around.)

Vuonna 1977 torstaina 20. lokakuuta Lynyrd Skynyrdin jäsenet olivat juhlimassa Etelä-Carolinassa uuden albuminsa ’Street Survivors’ julkaisua. Matkalla Louisianaan lentokoneessa ilmeni mekaanisia ongelmia, ja pilotin oli tehtävä hätälasku. Kone ei kuitenkaan ehtinyt pysähtyä tarpeeksi aikaisin, vaan se törmäsi metsikköön lähellä Mississippiä. Törmäys tappoi välittömästi Ronnie Van Zantin, Steve Gainesin, Cassie Gainesin, heidän managerinsa Dean Kilpatrickin ja lentäjän Walter McCrearyn. Loput jäsenistä loukkaantuivat vakavasti, mutta he selvisivät. MCA Records muutti Street Survivorsin kantta siten, että bändi seisoi mustaa taustaa vasten kunnioituksena kuolleille jäsenille.

Vuonna 1987 bändi kuitenkin ”perustettiin” uudestaan Ronnie Van Zantin pikkuveljen, Johnny Van Zantin toimesta. Jäsenet, jotka selvisivät lento-onnettomuudesta palasivat yhtyeeseen. Kuitenkin vuonna 1989 yhtyeen kitaristi Allen Collins sairastui keuhkokuumeeseen ja hän kuoli tammikuun 23. päivä vuonna 1990. Vuonna 2005 Lynyrd Skynyrd teki tribuutin southern rockille Grammy-gaalassa Gretchen Wilsonin, Keith Urbanin ja Tim McGrawin kanssa. Tämän jälkeen The Rolling Stone Magazine julkaisi heidän listansa 100 Greatest Artists of All Time, jolla listalla Lynyrd Skynyrd oli sijalla 95.

Lynyrd Skynyrd valittiin rockin Hall of Fameen 2006, jolloin samaan aikaan Hall of Fameen pääsivät myös Black Sabbath, Blondie, Miles Davis ja Sex Pistols.

Lynyrd Skynyrd teki uransa aikana viisi albumia Ronnie Van Zantin kokoonpanolla, seitsemän albumia Johnny Van Zantin kokoonpanolla, 15 kokoelmaa, 17 singleä ja elokuvan Free Bird, joka kertoo juuri southern rockin ajoista.

The Fabulous Thunderbirds

The Fabulous Thunderbirds on blues-rock-tyylinen bändi, joka perustettiin 1974. Sen perusti Jimmie Vaughan (kitara) yhdessä kavereidensa Kim Wilsonin (laulu, huuliharppu), Keith Fergusonin (basso) ja Mike Buckin (rummut) kanssa. Bändi soitti useita vuosia Texasissa, kunnes Chrysalis Records palkkasi bändin, mutta se ei kestänyt kauaa, joten myöhemmin he tekivät sopimuksen Epic Recordsin kanssa. Heidän levynsä eivät myyneet kovin hyvin, joten he päättivät muuttaa tyyliään blues-rockista Texas bluesiin, jossa huuliharppu oli vahvasti esillä.

Heidän ensimmäinen singlensä Tuff Enuff pääsi Billboard Hot 100 -listalla sijalle 10, joka on korkeimmalla sijalla heidän tekemistään kappaleista.
Jimmie Vaughan jätti bändin, jotta hän aloittaisi duouran hänen veljensä, Stevie Ray Vaughanin, kanssa. Stevie Ray Vaughan kuitenkin kuoli 1990 helikopteriturmassa. Jimmie Vaughan jatkoi silti soolouraa, eikä palannut enää Thunderbirdseihin. Jimmie korvattiin kahdella kitaristilla.

He tekivät uransa aikana 13 albumia ja kuudessa elokuvassa käytettiin vain heidän musiikkiaan.

Steve Earle

Steve Earle (Stephen Fain Earle) syntyi tammikuun 17. päivä vuonna 1955 Virginiassa. Hän soittaa rock and roll ja country-tyylisiä kappaleita, joista hänet parhaiten tunnetaan. Hän myös kustantaja, poliittinen aktivisti ja on kirjoittanut ja ohjannut näytelmän. Hänen uransa alkuaikoina häntä pidettiin countrymusiikin pelastajana, ja jotkut pitävät häntä uutena Bruce Springsteeninä. Hänen uransa myöhemmässä vaiheessa kaikkien ongelmien jälkeen, joita hänellä oli lain kanssa ja huumeriippuvuuden ja tinkimättömien periaatteiden takia, hän tuli tunnetuksi lempinimellä sitkeä trubaduuri.

Steve Earle oli Jack Earlen ja Barbara Earlen vanhin poika. Hänen perheensä muutti usein, kun Steve oli pieni, hän vietti suurimman osan lapsuudestaan Texasissa. Hän jätti koulun kesken 15-vuotiaana muuttaakseen Houstoniin opiskellakseen lisää musiikkibisneksestä. Steve julkaisi ensimmäisen albuminsa ’Guitar Town’ 1986. Hän on ollut naimisissa seitsemän kertaa, mistä hänelle on jäänyt kolme lasta.

Earlen aikaisempi työ levyttävänä esiintyjänä oli rockabilly-tyyliä (hillybilly musiikkia rocktyylillä), jota voi kuulla Steven levyllä ’Early Days’. Steven ensimmäinen kunnollinen albumi ’Guitar Town’ oli erittäin tärkeä onnistuminen hänen uransa kannalta, ja hän sai lopulta tunnustusta myymällä sillä levyllä kultaa Recording Industry of American avulla. Seuraavat albumit ’Exit 0’ ja ’Copperhead Road’ vahvistivat vain tätä menestystä.

Steve Earle on ollut vakavasti riippuvainen heroiinista monien vuosien ajan, kunnes hän julkaisi vuonna 1990 albuminsa ’The Hard Way’ hän alkoi selvitä riippuvuudestaan. Vuonna 1993 hänen huumeongelmiaan seurasi kahden vuoden esiintymis- ja levytyskielto. Tämä on ajanjakso, jota hän itse kutsuu lomaksi ghetossa. Aikanaan hän joutui jopa vankilaan huumeiden ja aseiden hallussapidosta. Huumeista eroon päästyään vankilassa hänestä tuli kuin uusi mies, hän julkaisi puolessatoista vuodessa kaksi albumia päästyään vankilasta vuonna 1994. Hänen comeback-albuminsa ’Train A Comin’ oli ehdolla parhaaksi sen aikaiseksi folk-albumiksi.

Steve Earle on ollut heti uransa alussa poliittisesti aktiivinen. Hän työskenteli poistaakseen kuolemantuomion ja on yrittänyt kasvattaa intiaanien etuja. Viime vuosina hänen musiikissaan on tullut todella vahvasti esille poliittisuus. Hänen albumiaan ’Jerusalem’ inspiroi USA:n sota terrorismia vastaan, jota hän myös kiihkeästi vastusti.

Steve Earle on uransa aikana voittanut kaksi Grammyä, valittu parhaaksi countryartistiksi vuonna 1986. Hän on myös julkaissut 12 studioalbumia, kuusi livealbumia, viisi DVD:tä ja 15 singleä.

Oma kiinnostukseni

Southern rockissa kiinnostavinta on se, kun useat bändit sekoittavat eri tyylilajeja keskenään, mutta se lasketaan silti southern rockiksi. Myös se, että biiseissä sähkökitara tulee hyvin esille, soolot ja introt ovat todella hyvänkuuloisia, osa bändeistä on valinnut soittimikseen myös hieman klassiseen tyyliin sopivampia kuten viulu. Bändien ja itse southern rockin historia ovat mielenkiintoisia sekä tarinat, mistä laulut ovat syntyneet.

Leevi Auer 15 v.
TET-harjoittelutyö Nuorisotutkimusverkostossa

Leevi Auer suoritti keväällä 2008 kahden viikonTET-harjoittelunsa Nuorisotutkimusverkostossa ja kirjoitti tämän kolumninsa sen aikana.

Lähteet

http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_rock

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fabulous_Thunderbirds

http://en.wikipedia.org/wiki/Lynyrd_Skynyrd

http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Earle

http://www.steveearle.net/