Nuoriso-ohjaaja Assemblyssä agentoimassa

Hartwall Areena 6.-9. elokuuta 2009. Monta tuhatta tietokonetta, yhtä monta nuorta miestä. Onpa mukaan eksynyt myös muutama naispuoleinenkin. Kolaa ja energiajuomia, sekä hätäisesti näppäimistön äärellä syötyjä varsin rasvaisia pikaruoka-aterioita. Ei, se ei ole mediaseksikkään mainostoimiston kiireinen iltapäivä, vaan kyseessä on Assembly Summer - tai tuttavallisemmin Assyt - kesän viilein tietokonetapahtuma. Koska nuoriso-ohjaaja ei halua olla pihalla kuin lumiukko, suuntaa hän tietokone kainalossa ottamaan selvää, mitä Hartwall Areena on syönyt sisäänsä.

Pinkki paikalleen

Ensiksi pitää tietenkin asettua paikalleen ja koota kone edustuskuntoon. Koska vaaleanpunainen miniläppäri on helposti koottu, voi alkaa tutkailla naapureitaan. Koneen vieno puna hiipii myös nuoriso-ohjaajan hipiään, kun hän näkee naapureidensa virityksiä. On valokaapelia, bassovahvistinta, tuunattua koppaa, liikennemerkkejä, vilkkuvaloja ja äänentoistolaitteita joka lähtöön. Pöytien päälle voi rakentaa tarvittaessa ylemmän tason, jos tila uhkaa loppua. Eikä mikään ihme, jos loppuu, sillä pitkässä pöydässä istuu ihmisiä kuin sillit purkissa. Ja tavaraahan on kaikilla paljon. Pieni ei ole kaunista täällä. Kyllä tässä yhteishenkeä vaaditaan!

Kill All Audio and Lights!

Mutta mitä ihmettä? Areenan päässä olevalle screenille eli valkokankaalle ilmestyy päivän ohjelma ja ilmoitus pian alkavasta composta. Assemblyillä kaikki kilpailut ovat compoja, se on lyhenne englannista, valistaa nuoriso-ohjaajan paikallisopas. On musiikkicompoja, grafiikkacompoja ja democompoja. Osassa pääosassa on musiikki, osassa kuva, useimmissa molemmat. Pian alkaa monivuotinen ja suosittu ohjalmanumero, "Kill All Audio and Lights", kertoo paikallisopas. Ensin tulee valkokankaalle kyseinen teksti ja pian samasta aiheesta informoiva hilpeä video, tietenkin jonkun täällä paikalla olevan itse tekemä. Ja samalla hetkellä kun video loppuu, alkaa kuulua katsomoista huutoja: "Quake kerpele!*" "Wowi vimpeliin!*" ja "Nyt loppuu se pelaaminen!". Tämähän tarkoittaa sitä, että areenatasossa olevien olisi aika sulkea näyttönsä, jotta päästään katsomaan, mitä tuleman pitää. Paatuneimmat pelaajat siirtyvät jatkamaan pelaamistaan peittojensa alle, koska eihän sitä voi kesken raidin lopettaa. Kun katsomot ja salista vastaavat järjestäjät ovat viimein saavuttaneet väsytystaktiikalla erävoiton, voi 4k intro -compo alkaa. Ne ovat upeita siellä salin hämärässä isolta screeniltä yhdessä katsottuina.

Ja takaisin oman pöydän ääreen. Siellä omat tavarat ovat edelleen paikallaan, onhan tapahtumaa mainostettu todella turvalliseksi. Tosin nuoriso-ohjaajan mielenrauha järkkyy pahasti, kun selän takaa alkaa kuulua kielenkäyttöä, jossa äidinkieleemme ilmestyneellä aggressiivilla on varsin merkityksellinen osa. Onneksi nuo yläasteikäiset menettävät ensimmäisen yön läpensä huudettuaan äänensä. Olisi muuten nuoriso-ohjaaja joutunut sormi ojossa nuhtelemaan poikia ja paljastunut näin tapahtumaan lähetetyksi agentiksi.

Sitä on ilmassa

Jatkuvasti ympärillä tapahtuu jotakin. Paikalla on yrityksiä markkinoimassa tuotteitaan, korkeakouluja opintolinjojaan tulevien opiskelijoiden toivossa, ja erilaisia yhdistyksiä esittelemässä toimintaansa. Lavalla on menossa ilmakitaraskaba ja samaan aikaan yhdellä koneella katsotaan muumeja, toisella taas on internet auki. Kolmannen kerroksen Oldskool-alueella myös nuoriso-ohjaajan miniläppäri löytää seuraa. Täällä sen ei tarvitse hävetä, irkkaukseen kun hyvin riittää miniläppäri. Onpa paikalle tuotu myös vanha Commodore 64. Nurkassa porukka koodaa eli tekee jotain hienoa tietokonejuttua. Käytävillä nukutaan vuorokaudenajasta piittaamatta. Tai läpi yön voi valvoa vaikka kitarasankaripeliä pelaten.

Ja se pelaaminen, sitä ei voi ohittaa. Varsin useilla näytöillä pyörii Wowi** ja varmasti yhtä useilla räiskitään CS:a***. On verkkopeliä, toimintapeliä, roolipeliä, tanssipeliä ja vaikka mitä nippeliä. Pelejä pelataan niin yksin, kavereiden kesken muilta suljetussa verkossa kuin internetin välitykselläkin. Ja turnauksia löytyy vaikka mistä peleistä. Voittamalla voi päästä vaikka Kiinaan. Ihan oikean hienkin voi hankkia vaikka tanssimatolla jortsuamalla, perinteistä jalkapalloa potkimalla tai cd:tä heitellen. Varsin monesti pelejä pelataan hyvin äänekkäästi, ainakin nuoriso-ohjaajan naapurissa.

Näppäimistö poskea vasten

Nuoriso-ohjaajan luomet rupeavat painamaan raskaasti, pitäisi päästä nukkumaan. Paikkaa tähän vain on hieman vaikea löytää, sillä nukkuma-alueet sijaitsevat Areenan kolmannessa kerroksessa. Ja siellä ovat ne kamalat yläkatsomot, missä nuoriso-ohjaajaparkaa huimaa. Eivätkä nukkuma-alueet käytävälläkään suuresti houkuttele. Kun päänsä kallistaa käytävän lattian kovalle alustalle, alkaa alapuolella ravet ja käy nukkuminen vaikeaksi, kun lattia pomppii tanssijoiden tahtiin. Ainoaksi vaihtoehdoksi jääkin siis omalla konepaikalla nukkuminen, näppäimistö vasten poskea painautuen. Onneksi meitä on muitakin, jotka uuvahtavat koneensa ääreen. Nuoriso-ohjaaja tuntee kivasti kuuluvansa joukkoon.

Yöllä luulee nuoriso-ohjaaja näkevänsä näkyjä. Pitkin käytävää kulkee ilmielävä elefanttimarssi laulaen ja pitäen toisiaan harteista kiinni. Ja lisää ihmisiä liittyy mukaan letkan jatkoksi, aina kun pyytävät he mukaan yhden toverin. Pituutta marssilla on kuin tavarajunalla, kohta ensimmäinen voi ottaa kiinni viimeisen hartioista, kun letka kiemurtelee areenan ympäri. Välillä suuntaa marssi ulos viilentymään. Nähtävästi tällaisessa tapahtumassa voi pitää hauskaa tuntemattomienkin kanssa. Ja tuttujen kanssa myös.

Luovuutta vapaaehtoisvoimin

Tämä koko paketti tuotetaan vapaaehtoisvoimin. Erilaiset videot, mainokset, grafiikat, julisteet, tv-ohjelmat, verkon ylläpito ja kaikki muu neljän päivän ajan. Toteuttamassa oli yli 200 vapaaehtoista ja erilaisten demojen, materiaalin ja muun ohjelman tekijät siihen päälle. Kyllä tuntuu hyvältä katsoa tällaista tapahtumaa! Ei lopu ainakaan yritteliäisyys, eikä markkinatalous onnistu syömään kaikkea luovuutta täältä Pohjolan perukoilta.

Kun sunnuntai saapuu, on nuoriso-ohjaajan pää pumpulia ja ääni käheä. Onneksi on oma vedenkeitin mukana, ja voin mennä taloustavaranurkkaukseen keittämään itselleen teetä. Sen jälkeen ulos kuumaan aamuaurinkoon odottamaan kotiin pääsyä - ja mielessä vilkkuvaa Assembly Winteriä.

Eeva Järvi, nuoriso-ohjaaja, Netari.fi, Helsingin nuorisoasiainkeskus
Bettina Kanninen, nuoriso-ohjaaja, Pelitalo, Helsingin nuorisoasiainkeskus

* Alkuperäiset sanat korvattu kielellisesti sivistyneemmillä ilmaisuilla.
** WoW; World of Warcraft, tietokonepeli.
*** CS; Counter-Strike, tietokonepeli.

Assembly Summer on vuodesta 1992 Suomessa vuosittain järjestettävä tietokonefestivaali ja demoparty, joka on lajissaan maailman suurimpia. Viimeisin Assembly pidettiin Helsingissä 6.-9. elokuuta 2009.