Lahden etsivä työ verkossa

”Ei v…., mikä stalkkeri sä oot!” totesi eräs 17-vuotias tyttö, kun keskustelu Lahden etsivän työn iltakahvilassa johti hänen uuteen poikaystäväänsä. Olin osannut tilanteessa muitta mutkitta kertoa tytön uuden poikaystävän nimen. Mistäpä minä muuten sen olisin tiennyt, mutta IRC-Galleria ja Facebook paljastavat yllättävän hyvin, missä tällä hetkellä elämässä mennään. Lahden etsivä työ on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama projekti, joka alkoi kesäkuussa 2008. Kohderyhmänä ovat 17 – 25-vuotiaat lahtelaiset ammattikouluttamattomat ja työttömät nuoret, jotka ovat jääneet palvelujärjestelmien ulkopuolelle. Etsivällä työllä ei ole lähettävää tahoa, joka toimittaisi meille asiakkaita, vaan asiakkaat on etsittävä itse. Siihen perinteiseen tyyliin, että jalkaudumme nuorten keskuuteen keskustan kauppakeskuksiin, puistoihin, lähiöihin, nuorisoasunnoille ja erilaisiin tapahtumiin, olemme myös muutaman hiirenklikkauksen päässä netissä.

Ajat ja nuoret muuttuvat, joten on pysyttävä ajan hermoilla. Enää ei kokoonnuta suurina massoina torille ja Hakkapeliittapatsaan juurelle, oli keli mikä tahansa. Sinne mekin suuntaamme nokkamme, missä mahdolliset asiakkaat ovat. IRC-Galleriassa ja Facebookissa emme ole sitä varten, että voimme kytätä, mitä kukakin nuori tekee ja kenen kanssa. On helppo astua netin maailmaan ja kysyä esimerkiksi tuttujen nuorten kuulumisia ja välittää nuorille tietoa joistain asioista, kuten avoimista työpaikoista. Tavattuamme uuden asiakkaan kysymme häneltä saammeko lisätä hänet Facebookissa ystäväksi. Syynä tähän ei ole se, että haluamme profiiliimme mahdollisimman paljon kavereita, vaan se, että näin pystymme olemaan nuoreen yhteydessä. Nuorten puhelinnumerot vaihtuvat useasti, puhelin katoaa ja prepaid-liittymien numerot eivät tallennu mihinkään numerotiedusteluihin, jolloin on melko mahdotonta saada heihin muuten yhteyttä. Nuoren ollessa työtön ei rahaakaan ole kauheasti käytössä, eikä puhelimeen puheajan lataaminen ole välttämättä se ensimmäinen hankinta tukien tullessa tilille. Tällöin nuori voi ottaa meihin yhteyttä joko Facebookin tai IRC-Gallerin kautta. Facebookissa ja IRC-Galleriassa nuori näkee, kun olemme kirjautuneet sisään ja voimme käydä hänen kanssaan reaaliaikaista keskustelua ja nuori voi kysyä sillä hetkellä mieltään askarruttavista asioista meiltä.

Miten me sitten mahdollisesti löydämme niitä uusia asiakkaita? Yhtenä esimerkkinä voisin kertoa tapauksen keväältä 2009. Kävin IRC-Galleriassa katselemassa erilaisia Lahden kaupunginosayhteisöjä. Siinä selaillessa eräs henkilö näytti kuvassa tutulta ja muistimmekin työparini kanssa, että hänet oli nähty useasti viettämässä aikaa Lahden keskustassa. Heräsi kysymys, onko hän tällä hetkellä missään opiskelemassa tai töissä, vai kuluuko aika kaupungilla hengaillessa. Ei muuta kuin ruksin kohtaan "laita viesti yksityisenä" ja viestiä menemään, että mikä mahtaa olla hänen elämäntilanteensa.

Seuraavana päivänä olikin tullut vastaus takaisin, että hän oli päättänyt peruskoulun toukokuussa, muttei ollut saanut opiskelupaikkaa yhteishaussa. Ehdotimme, että hän voisi antaa puhelinnumeronsa meille ja voisimme jatkaa keskustelua puhelimitse. Saimme hänen numeronsa, ja hän oli valmis ottamaan vastaan tarjoamamme avun. Ammattistartille oli vielä muutama päivä erillishakua jäljellä, joten ehdotimme hänelle sinne hakemista ja hän oli asiaan myöntyväinen. Hakemus ammattistartille oli tehtävä kirjallisena ja postitettava, joten sitä ei voinut tehdä sähköisenä. Kiireelliseksi asian teki se, että hän oli lähdössä seuraavana päivänä lomamatkalle ja oli palaamassa sieltä vasta parin viikon päästä. Puhelimen välityksellä täytimme yhdessä hakupaperia ja neuvoimme tarvittavien liitteiden hankkimisessa. Elokuussa kun palasimme kesälomalta töihin, olimme häneen Galleriassa yhteydessä ja selvisikin että hän oli päässyt opiskelemaan.

Facebook ja IRC-Galleria eivät ole enää pelkästään nuorien käyttämiä kohtaamispaikkoja netissä. Kuin ihmeen kaupalla ovat monet vanhemmat löytäneet sieltä myös meidät ja kysyneet apua ja neuvoa oman lapsensa asioiden hoidossa.

IRC-Galleriassa toimimme nimimerkillä Etsin ja Facebookissa Lahden Etsivä Työ. Molemmista profiileissa löytyy kuvaus työstämme, mitä me teemme ja ketä varten me siellä olemme.

Toni Hynninen

Lahden kaupungin nuorisopalvelut, Etsivän työn projekti
toni.hynninen@lahti.fi
http://www.nuorilahti.net