Hope Detectives. Etsivä nuorisotyö Hyvinkäällä

Hyvinkään Etsivä työ, HOPE DETECTIVES määrittelee toimintansa virallisimmillaan seuraavalla tavalla: Hyvinkään Hope nuorten työpajatoiminnan yhteydessä toteutettavan etsivän työn kohderyhmänä ovat 17–29-vuotiaat hyvinkääläiset, jalkautuvaa palveluohjausta tai erityistä tukea tarvitsevat nuoret. Etsivän työn tavoitteena on tukea nuorta yksilöohjauksen ja jalkautuvan palveluohjauksen keinoin. Tämä tavoite sisältää sekä ennaltaehkäisevän työn olemassa olevan palvelujärjestelmän sisällä, että palvelujärjestelmän ulkopuolelle pudonneitten nuorten tavoittamisen ja eteenpäin ohjaamisen. Tavoitteen asettelun lähtökohtana on aina nuori itse, hänen yksilölliset tarpeensa ja omat kiinnostuksen kohteensa.

Etsivä työ on olemassa kuitenkin nuoria varten, juuri epävirallisen virallisesti. Virallisuus saattaa olla kaukana etsivän työn arjessa, kun nuoren kanssa istuskellaan puiston reunalla tai paikallisessa kuppilassa ja pohditaan yhdessä tulevaisuuden unelmia, omia tavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseksi. Etsivä työ on myös sitä, että etsitään paikkaa seuraavaksi yöksi, kun asuntoa, saati rahaa ei ole, ja jonnekin pitäisi päästä nukkumaan. Tai puhutaan puhelimessa siitä, kuinka raskasta on elää päihderiippuvuutensa kanssa, kun jollain tasolla ymmärtää, että elämällä olisi muutakin annettavaa, mutta voimat eivät riitä, taikka riittävää hoitoa oman elämänsä haltuun saamiseksi ei ole saatavilla. Välillä kuullaan hyviä uutisia Facebookin chatissa, että kotona menee vihdoinkin paremmin vanhempien kanssa, tai että haluttu työharjoittelupaikka on nyt saatu, mutta mitenkäs se työmarkkinatukihakemus pitikään hoitaa?…

Miksi työtä tehdään Facebookissa?

Nuorten tavoittaminen ja luottamuksellisen ohjaussuhteen luominen merkitsevät myös niiden tavoittamis- ja yhteydenpitokanavien käyttämistä, jotka ovat nuorille luontevia. Tällä hetkellä Facebook-verkkoyhteisö on nuorten suosima sosiaalinen media, jonka käyttö tavoittamisen ja yhteydenpidon näkökulmasta on osoittautunut toimivaksi välineeksi myös etsivässä työssä.

Hyvinkään etsivä työpari on luonut Facebookiin omat profiilinsa kummallekin työntekijälle. Ohjaussuhteen alkuvaiheessa nuorelta kysytään, käyttääkö hän Facebookia ja haluaako hän, että etsivä työ kutsuu nuorta ystäväkseen. Valinta sosiaalisen median käytöstä etsivän työn ja nuoren välillä on nuoren oma päätös. Facebookin käyttöön ei erityisesti kannusteta, vaikka tästä vaihtoehdosta nuorelle kerrotaankin. Mutta se on nuorelle ilmainen yhteydenpitokanava, jonka saldorajoista ei tarvitse huolehtia.

Facebookissa on mahdollista käydä yksityisiä chat-keskusteluja. Juuri chat-mahdollisuus on ollut erinomainen kanava käydä keskusteluja nuorten kanssa muun muassa toimeentuloon, asumiseen tai opiskeluun liittyvissä asioissa. Näitä chat-keskusteluja käydään päivittäin, lähes aina, kun etsivä työntekijä on Facebookissa sisään kirjautuneena. Joku tulee chattiin ja joskus on isompaa asiaa ja joskus pienempää, tai sanotaan ”moi, mitä kuuluu?”, ollaan yhdessä virtuaalisesti, koetaan yhteenkuuluvuutta, yhteisöllisyyttä koneen välityksellä.

Niin se vaan menee,

että on kehityttävä kehityksen mukana. Toki etsivä työ on tiedostanut väärinkäytösten mahdollisuudet, muttei ainakaan toistaiseksi mitään identiteettivarkauksia tai muitakaan väärinkäytöksiä ole osunut kohdalle. Ne on tiedostettava, varauduttava niihin, mutta ne eivät voi olla esteenä sellaisen yhteydenpitokanavan käyttämiselle, jonka suosio on vain kasvanut. Väärinkäytökset ovat, niin kuin kaikki muukin, mahdollisia tämän virtuaalitaivaan alla.

On oltava mukana siellä, missä kaikki muutkin ovat. Virtuaalisen yhteenkuuluvuuden tunne on varmasti asia, johon ei ole aikaisemmin ihan täysillä uskottu. Ei kai uskottu kännyköihinkään, kannettaviin tietokoneisiin, MP3-soittimiin, iPodeihin, navigaattoreihin, 3D-leffoihin tai mitä kaikkea me nykyisin käytämme.
En uskonut itsekään ja nyt on opeteltava chattaamaan ja käyttämään hymiöitä ja lyhenteitä ja laittamaan omaan profiiliinsa päivityksiä. Ja BTW, kuulin juuri puhelinkeskustelun, jossa eräs rehtori pyysi muistiota tiedokseen asappina! Niin se vaan menee.

P.S. Kokeilkaapas chatissa henkilökohtaista suosikkiani <(”)

LOL
Anu Vesterinen Hope
(löydätte tuolla nimellä naamakirjasta :)

Anu Vesterinen
työpajaohjaaja – Etsivä työ
Hyvinkään kaupunki, Sivistystoimi/Opetus, HOPE Nuorten työpajatoiminta

PS: Toimituksen lisäys:

Englanninkielinen slangisanakirja Urban Dictionary tuntee ilmaisut:

  • BTW = “by the way” = ”muuten”
  • “asap” = ”as soon as possible” = “mahdollisimman pian”
  • LOL = “laughing out loud" tai "lots of laughs" = ”nauraa kovaa”, ”nauraa paljon”, ilmaisee chat-keskustelussa suurta huvittuneisuutta.