Globaali nuoruus kävi Turussa

Yhdestoista pohjoismainen nuorisotutkimussymposium NYRIS11 järjestettiin Turussa 13.–15.kesäkuuta teemalla Global/Local Youth – New Civic Culture, Rights and Responsibilities. Globaaliudessaan konferenssi ylitti kaikki odotukset. Osallistujia saapui yli 30 maasta, jopa Australiasta, Meksikosta ja Nigeriasta asti. Lähes kahdestasadasta osallistujasta noin puolet oli suomalaisia. Vaikka konferenssista onkin tullut kansainvälinen ja entistä suurempi tapahtuma, on sen hengessä säilynyt pohjoismainen rentous ja ennen kaikkea nuorisotutkimuksen ilo.

Konferenssissa esitettiin lähes sata paperia. Työryhmissä keskusteltiin muun muassa nuorten etnisyydestä ja monikulttuurisuudesta, globaalista kansalaisuudesta, virtuaalisista nuorisokulttuureista, uskonnosta, koulutuksesta ja nuorten osallistuvuudesta. Työryhmiä kehuttiin laadukkaiksi, pääpuhujien esityksiä tunteita ja ajatuksia herättäviksi. Ja kun aurinkokin päätti näyttää kasvonsa Turun saaristossa ajelehtivalle konferenssikansalle, ei parempaa tapahtumaa olisi uskaltanut toivoa.

Suurin työ tehtiin ennen konferenssia. Käytännön asioita viilattiin Nuorisotutkimusseuran toimistolla tasaisesti kiihtyvässä tahdissa. Pääsin tekemään yhteistyötä niin suomalaisen järjestelytoimikunnan kuin pohjoismaisen tieteellisen toimikunnankin kanssa. Konferenssin teemasta ja pääpuhujien valinnasta on kiittäminen näitä nuorisotutkimuksen ammattilaisia!
Kiitoksia onnistuneesta konferenssista on esitetty puolin ja toisin. Haluaisin kuitenkin korostaa vielä kaikkien osallistujien panosta. Työryhmät eivät olisi olleet yhtä tasokkaita ilman paperien tekijöiden työpanosta. Käytännön järjestelyistä vastaavalla taholla pyöri päässä milloin mikäkin pikkuasia ja huoli ihmisten viihtyvyydestä. Itse en siten osannut keskittyä esityksiin samoin kuin muut osallistujat. Ainakin niissä muutamassa työryhmässä, joihin itse ehdin istahtamaan, keskustelu oli vilkasta, esiintyjät innostuneita ja puheenjohtajat kannustavia. Ihan pelkkien huhujen varassa ei siis konferenssin työryhmien laadukkuus ollut.

Järjestäjän kohokohtia

Turku
Siis miksi ihmeessä Turku? Miten sinne edes pääsee? Tätä tuli pohdittua muutamaan otteeseen valmisteluiden lomassa. Kulttuuripääkaupungin tarjoama Turku-materiaali, turkulainen kongressitoimistomme ja paikallinen harjoittelijamme Aino Anttila pelastivat Pasilan Turku-ummikot monesta pinteestä. Viimeistään höyrylaiva Ukkopekan rantautuessa Loistokarille ymmärsimme, kuinka hyvä idea tämä onkaan ollut. Kenties Turku pystyi tarjoamaan myös suomalaisille osanottajille eksotiikkaa.

Kassit
Ihanaa, vihdoinkin jotain konkreettista! Konferenssi lähestyy. Pisin palaveri käydään kassien väreistä ja kahvan pituudesta. Voittajiksi selviytyvät konferenssin teemavärit: punainen, keltainen ja vihreä. Kasseja hypistellään huhtikuussa.

Opetusministeri

Avajaisseremoniaan suunnitellaan opetusministerin puheenvuoroa. Eduskuntavaalien osuessa niin lähelle konferenssivalmisteluja emme uskalla jättää puhetta tuntemattoman ministerin työksi. Onneksi, sillä hallitusneuvottelujen venähtäessä ministerinimiä ei ole tiedossa vielä NYRIKSEN aikaankaan. Turun kaupungin nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa käydään kuitenkin ovensuussa kiivasta sananvaihtoa:
- ”Who is this?”
- ”He is the Finnish Minister of Education.”
Hän oli kuitenkin Nuorisotutkimusverkoston tutkimusprofessori Tommi Hoikkala, joka piti tempoilevaa tervetuloesitystään.

Viro
NYRIS ei jää tähän. NYRIS ottaa muutosaskeleen pohjoismaisesta entistä kansainväliseksi. Aivan erityisen suuri ilo on, että seuraavaa konferenssia aletaan suunnitella Viroon. Toivottavasti tapahtuma sai aikaan uusia alkuja, uusia ajatuksia ja näkökulmia, sysäyksiä tutkimusprojekteihin, uusia yhteistyömahdollisuuksia. 
Minulle NYRIS oli opettavainen ja mieleenpainuva kokemus. Sain myös uusia ystäviä. Ja nauroin paljon.

Eliisa Kylkilahti
Kirjoittaja toimi konferenssiavustajana NYRIS11-konferenssissa.